
Leonard Cohens Hallelujah: Kier naar de kosmos
De documentaire Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song belicht de wording van Leonard Cohens bekendste nummer en hoe het verder ging. Leonard Cohen…
De documentaire Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song belicht de wording van Leonard Cohens bekendste nummer en hoe het verder ging. Leonard Cohen…
Hoe David Bowie te vangen? Filmmaker Brett Morgen laat in Moonage Daydream, een kalaidiscoop van 135 minuten, het fenomeen zelf het antwoord geven. Lees meer …
Pink Moon is de eerste speelfilm van Floor van der Meulen (Delft, 1989). Muziek speelt een rol, op de geluidsband en in het verhaal. Lees meer…
Pistol: ooit stonden Sex Pistols voor alles wat de gevestigde orde haatte. Een half mensenleven later wordt hun verhaal de wereld ingestuurd door—Disney! Lees meer …
Een leven vol drama: theatraal, maar ondramatisch verfilmd. Baz Luhrmann vertelt het verhaal van Elvis Presley in 159 overvolle minuten. Lees meer …
Reggaerock pioniers The Police verkennen de zes continenten. Na veertig jaar is het verslag van hun 1980 wereldtournee uit op digitale beelddragers. Lees meer …
Op 18 april 1634 werd Urbain Grandier leven verbrand. Ken Russell maakte er een film over. The Devils (1971) is vijftig jaar later nog steeds omstreden. Lees meer …
Tokyo Twilight, een van de minder bekende – en geliefde – films van de Japanse regisseur Yasuhirô Ozu, verdient een betere reputatie. Lees meer …
Het Newport Jazz Festival was het eerste openluchtmuziekfestival ter wereld en Jazz on a Summer’s Day, het verslag van de editie 1958, de eerste festivalfilm. Lees meer …
Aznavour, le regard de Charles is een filmzelfportret van de legendarische Franse chansonnier. Regisseur Marc di Domenico kende hem als huisvriend. Lees meer …
Love in a Bottle is de nieuwe speelfilm van Paula van der Oest. Twee jonge mensen gaan via het beeldscherm een relatie aan. “Ik vind het fascinerend.” Lees meer …
A Fugitive fom the Past (1965) van de Japanse regisseur Tomu Uchida verhaalt over karma. Rekeningen uit het verleden worden altijd vereffend. Lees meer …
Marionette is de tweede speelfilm van regisseur Elbert van Strien. “Ik heb het ooit als een strip bedacht in 1988. Dit verhaal gaat mijn hele leven mee.” Lees meer …
Crash verbeeldt een basisidee van auteur J.G. Ballard. Als je de leegte van het bestaan vult met mediabeelden, kunnen er rare dingen gebeuren. Lees meer …
Stamping Ground documenteert het Holland Pop Festival van 1970, het eerste in zijn soort in Europa. Kan de film wedijveren met de concertfilm van Woodstock? Lees meer …
Ghost Tropic is een roadmovie te voet door nachtelijk Brussel. Regisseur Bas Devos: “Ik denk dat mijn films veel fragieler zijn dan soms wordt aangenomen.” Lees meer …
Lillian is een film zonder dialoog, de weergave van een voettocht door Amerika. “Hoe leg je het landschap uit aan iemand die daar nooit is geweest?” Lees meer …
Yasujirō Ozu maakte 54 films in 35 jaar. Die zijn door hun vorm uniek in de filmcanon. En door hun thematiek – familierelaties – algemeen herkenbaar. Lees meer …
De documentair over de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen en diens Noorse muze Marianne Ihlen is soms pijnlijk intiem en vaak pijnlijk eerlijk. Lees meer …
De tweede live-registratie van Elvis Presley vangt de zanger op een kantelpunt in zijn carrière. Het is een magisch moment. Lees meer …
De film van het post-truth tijdperk maakt de kijker medeplichtig aan het bedrog van de kijkillusie. We noemen het bizarro cinema. Lees meer …
Once Upon a Time … in Hollywood is Quentin Tarantino ten voeten uit en laat tevens een nieuwe kant van de regisseur zien. Lees meer …
Kenji Mizoguchi vormt met Yasujirō Ozu en Akira Kurosawa het gouden trio van de Japanse cinema van de jaren vijftig, een periode van ongekende bloei. Lees meer …
Spirits in the Forest is de derde concertfilm van Anton Corbijn over Depeche Mode. “Ik wilde fans met een verhaal.” Lees meer …
Blade Runner, Ridley Scotts sci-fi meesterwerk uit 1982, speelt in de maand november van het jaar 2019. Dat is geen fantasie meer. Lees meer …
Alien verscheen veertig jaar geleden in de bioscoop. Het monster is een onttoverde manifestatie van de angst voor het bovennatuurlijke. Lees meer …
De documentaire Mystify: Michael Hutchence is een intiem portret van de voorman van INXS. Regisseur Richard Lowenstein: “Hij keek op tegen intellectuelen.” Lees meer …
Tim Mielants, internationaal succesvol tv-regisseur uit Vlaanderen, debuteert met een absurdistische film die speelt op een nudistencamping. Lees meer …
De Italiaanse regisseur Claudio Giovannesi schetst in zijn films geen vleiend portret van zijn thuisland. Hij ziet pubers waar anderen misdadigers zien. Lees meer …
Solaris is een diep-religieuze bespiegeling over de aard van het bestaan en de grenzen van de menselijke verbeelding. Vernietigt kennis het mysterie? Lees meer …
In Fabric-regisseur Peter Strickland maakt genrefilms die niet in een hokje passen. “Je zoekt het ongewone in het gewone.” Lees meer …
The Matrix was in 1999 de verrassingshit van een spectaculair filmjaar. De film was toen al een rare mix van nieuw en gedateerd. Lees meer …
Woodstock begon als een idee voor een platenstudio. Het werd het meest beroemde, ophefmakende, historisch significante popfestival ooit. Lees meer …
Zeven films maakte regisseur Claude Chabrol met Isabelle Huppert in de vrouwelijke hoofdrol. Haar Emma in Madame Bovary (1991) is uniek in die samenwerking. Lees meer …
Mo Henry is negative cutter van beroep, wellicht de minst bekende discipline van het filmproductieproces. Ze snijdt in het originele filmnegatief. Lees meer …
Kenneth Mercken kent als voormalig Belgisch kampioen van de beloftes de wielersport van binnenuit. Coureur is zijn speelfilmdebuut als regisseur. Lees meer …
Ray Harryhausen maakte van speciale effecten een kunstvorm. Ook in het tijdperk van de computeranimatie is zijn werk een voorbeeld voor filmmakers. Lees meer …
Cineast Luis Buñuel (1900-1983) is het onderwerp van een tekenfilm. Regisseur Salvador Simó: “De taal van animatie en film is hetzelfde.” Lees meer …
Baantjer Het Begin toont de eerste werkweek van Jurre de Cock in het Amsterdam van 1980. Regisseur Arne Toonen: “Het was oorlog in de stad.” Lees meer …
Enzo G. Castellari is de man die Quentin Tarantino inspireerde voor diens Inglorious Basterds. Zijn exploitatiefilms zijn net een tikje beter. Lees meer …