
Is Eros Ramazotti de laatste romanticus?
Eros Ramazotti, de Romein die eeuwig de liefde bezingt, is een kind van zijn tijd. Is er in de post-truth wereld nog plaats voor…
Eros Ramazotti, de Romein die eeuwig de liefde bezingt, is een kind van zijn tijd. Is er in de post-truth wereld nog plaats voor…
Drie decennia na hun grootste successen heeft Simple Minds zichzelf opnieuw uitgevonden. Ooggetuigeverslag van een markante metamorfose. Lees meer …
John Cooper Clarke (73) heeft een mond vol goud, het kapsel van Keith Richards en een encyclopedische kennis van de naoorlogse popcultuur. Lees meer …
Laurent Garnier: Off The Record vertelt in 89 minuten het verhaal van een geboren dj én het verhaal van de elektronische clubmuziek. Lees meer …
Ron en Russel Mael zijn samen al vijftig jaar Sparks, de beste band die – bijna – niemand kent. Muzikanten dragen hen op handen. Lees meer …
De Amsterdamse groep Panic was de breker van de eerste punkgolf die in in 1978 door Nederland rolde. De documentaire Jimmy is punk vertelt hun verhaal. Lees meer …
Tapestry van Carole King verraste de wereld in februari 1971. Het ultieme singer-songwriter album zette een nieuwe, nimmer overtroffen standaard. Lees meer …
Songs zijn als verhalen: ze kronkelen zich door de tijd en muteren. The Way I Feel reist van Ontario in de jaren zestig, via Londen en Laurel Canyon, naar de eenentwintigste eeuw. Lees meer …
De serenade als lokroep. Al lang voor Schubert toonden mannen via muziek hun affectie voor vrouwen. Pop bulkt van de liedjes met meisjesnamen als titel. Lees meer …
De serenade als lokroep. Al lang voor Schubert toonden mannen via muziek hun affectie voor vrouwen. Pop bulkt van de liedjes met meisjesnamen als titel. Lees meer …
De serenade als lokroep. Al lang voor Schubert toonden mannen via muziek hun affectie voor vrouwen. Pop bulkt van de liedjes met meisjesnamen als titel. Lees meer …
De serenade als lokroep. Al lang voor Schubert toonden mannen via muziek hun affectie voor vrouwen. Pop bulkt van de liedjes met meisjesnamen als titel. Lees meer …
Geen groep speelt al zo lang in dezelfde bezetting als Golden Earring: meer dan vijftig jaar. Geen enkele band, nergens, op de hele planeet niet. Lees meer …
De synthesizer begon eind jaren zestig aan zijn opmars in de filmmuziek. Het geluid van de toekomst is inmiddels het geluid van nu. Lees meer …
Volendam heeft een uniek plek in de Nederpop. Waarom is dat succes zelden internationaal gebleken? Kwestie van mentaliteit. Lees meer …
Don Letts en zijn super-8 camera stonden vooraan toen punk en reggae elkaar vonden. Hij vraagt zich af: “Waar is punk in de 21ste eeuw?”. Lees meer …
Scott Walker zocht het vreemdste carrièrepad dat er in de populaire muziek is te vinden. “Ik was de stereotype zanger en ik stelde steeds teleur.” Lees meer …
Neue Deutsche Welle is de naam voor de muziek uit Duitsland van begin jaren tachtig. Hoe Schlager en experiment kunnen samengaan. “We zijn dilettanten.” Lees meer …
Opnieuw uit op 180 grams vinyl. Hoe uniek was de Amsterdamse waveband The Tapes, de beste Nederlandse groep die het nooit heeft gemaakt? Lees meer …
Techno-pionier Derrick May figureert prominent in de documentaire Can You Feel It: How Dance Music Conquered the World, hieronder te zien. Lees meer …
Otis Rush was de laatste van de bluesreuzen uit Chicago. Hij inspireerde een generatie Britse gitaristen, Peter Green en Eric Clapton voorop. Lees meer …
Imagine toont dadaïstische beelden bij de muziek van John Lennon en Yoko Ono. Het is een egodument dat naadloos past in het sociale media-tijdperk. Lees meer …
How Can I Be Sure was een hit én een flop in twee talen op twee continenten. Het nummer is een brug tussen rhythm & blues en het Europese chanson. Lees meer …
Onopgemerkt bij zijn verschijning in november 1967 geldt Forever Changes van Love vijftig jaar later als één van de beste popalbums ooit gemaakt. Lees meer …
Gitaarvernieuwer John Fahey (1939 –2001) pionierde de revival van de countryblues. Zijn muziek is art brut, hij koppelt traditie aan avant-garde. Lees meer …
Steve Aoki verpersoonlijkt de ontwikkeling van EDM (Electronic Dance Music). Dance-evenementen zijn kermis geworden. Lees meer …
Gotan Project uit Parijs maakte de Argentijnse volksmuziek hip in alle windstreken. Tango is een winnaar van de globalisering. Lees meer …
George Gershwin wist niet dat hij de ultieme evergreen componeerde, toen hij tussen december 1933 en februari 1934 Summertime schreef. Lees meer …
Calvin Harris klonk op zijn debuutalbum I Created Disco als het jeugdige neefje van Daft Punk. Tien jaar later is hij de grootste ster van de dansmuziek. Lees meer …
David Gilmour, voormalig gitarist van Pink Floyd, is het toonbeeld van de gereserveerde Engelsman. De documentaire Wider Horizons rekent daar mee af. Lees meer …
De single, het plaatje op 45 toeren, is voor menige vinyl- en muziekliefhebber het favoriete format: brille met een B-kant. Lees meer …
This Must Be The Place, onsentimenteel maar ontroerend, is een van de mooiste liefdesliedjes ooit. De coverversies zijn inmiddels niet meer te tellen. Lees meer …
Acid heet het genre dat bestaat dankzij de Roland TB-303, het legendarische apparaat uit de fabrieken van Ikutaro Kakehashi. Lees meer …
Big Star, de groep van Alex Chilton, is zeker zo invloedrijk gebleken als The Velvet Underground. Oude liefde roest niet. Lees meer …
Eigenlijk komt Gimme Danger, de Stooges-documentaire van Jim Jarmusch, te laat. Ooggetuigen zijn overleden en Iggy Pop zelf is niet geïnteresseerd. Lees meer …
Filmmuziek voor het onderbewustzijn. Met Moon Safari zetten Jean-Benoît Dunckel en Nicolas Godin, te samen AIR, Frankrijk op de kaart. En lounge. Lees meer …
Fans van populaire muziek hadden een slecht jaar. Reuzen zijn ons ontvallen. Maar het goede nieuw is de opmars van vinyl. Muziek is meer dan vermaak. Lees meer …
Leonard Cohen (1934) is een van de vele muziekhelden die ons in 2016 ontvielen. De man en zijn muziek in drie essentiële songs. Lees meer …
Met The Last Resort vestigde de Deense producer Anders Trentemøller zijn naam. “Ik probeer altijd de muziek te maken die ik voel.” Lees meer …
Johannes Heil is techno producer uit Duitsland. Voor de gewezen postbode is muziekmaken een spiritueel proces. Hij vangt het moment. Lees meer …