Het ABC van de serenade, deel 4 (T-Z)

De serenade als lokroep. Al lang voor Schubert toonden mannen via muziek hun affectie voor vrouwen. Pop bulkt van de liedjes met meisjesnamen als titel.

Volgens het woordenboek is de serenade een muziekuitvoering (kan dus ook instrumentaal zijn) die buitenshuis wordt opgevoerd voor iemand die binnen luistert. Traditioneel is dat een man buiten en binnen een vrouw. De hitlijsten zijn niet overstroomd door same-sex ballades, maar wat niet is kan nog komen.

Muzikale odes aan beminnelijke meiden, het lijkt een afgegrazen weide. Op die meent, het gras voor gemeenschappelijk gebruik, groeien kale plekken snel dicht. Hartstocht is van alle tijden en weinig beroert het gemoed als de zangstem van het andere geslacht.

Liefde is het populairste onderwerp van de populaire muziek en daarbinnen zijn liedjes voor en over beminden het meest gevierd. Geen gebrek aan liederen met meisjesnamen als songtitel. Het onderstaande overzicht is verre van volledig.

De spelregel is simpel: de meisjesnaam – eventueel met familienaam – is de titel, niets minder en vooral niets meer. Dus titels waarin meisjesnamen naast andere tekst voorkomen, als in The Wind Cries Mary, Hello Mary Lou, Along Comes Mary, Bonnie and Clyde, Bony Maronie of Dag Zuster Ursula, vallen af.

 

De letter T

 

Lezers van de strip Preacher – en volgers van de gelijknamige tv-serie –  weten het, Tulip is een meisjesnaam. En Kevin Coyne is nooit het vrolijkste Fransje van de klas geweest.

 

 

Meer T:

Tangerine van Led Zeppelin,

Tammy van Debbie Reynolds en Duane Eddy,

Oh Tara van The Knack,

Tessie van Dropkick Murphys, Tessie van Left Side,

Thea van Goldfrapp,

Tracie van Level 42,

Tracy van The Cufflinks,

Tina van Gary Lewis & The Playboys,

Tina Marie van Perry Como,

Tricia Suzanne van Tom Fogerty,

Trudi van Donovan,

 

De letter U

 

U-meisjes zijn dun gezaaid en ze komen vooral uit Noord-west Europa en Scandinavië. Dat geldt ook voor het Germaanse Ulla, dat staat voor wilskracht. Op het album Tales of Us van Goldfrapp passeert een reeks meisjes en vrouwen, waaronder deze.

 

 

Meer U:

Ula van Rinneradio,

Uli van Chico Fellini,

Ursula van Barclay James Harvest, Ursula van Miles Davis,

 

De letter V

 

Valeries zijn er in meerdere soorten en maten, maar deze maken ze niet meer.

 

 

Meer V:

Valentina van Prince, Valentine van Nils Lofgren,

Valerie van Mothers Of Invention, Valerie van Richard Thompson, Marshall Crenshaw en BeauSoleilValerie van The Zutons, Valerie van Jan Rot, Valerie van Steve Winwood, Valerie van Broadcast, Valerie van The Weeknd, Valerie van Jackie & The Starlites, Valerie ven The Mellokings, Valerie van James Darren, Valerie van Jerry García, Valerie van Patti Scialfa en Linda Ronstadt & Emmylou Harris, Valerie van Louisiana Red, Valerie van Quarterflash, Valerie van Bad Company, Valerie van Phil Oakey & Giorgio Moroder, Valerie van Greg Kihn, Valerie van Time Gallery, Valerie van Harpo, Valerie van Frida Hyvönen, Valerie van Reel Big Fish, Valerie van Catfish Haven, Valerie van Joy, Valerie van The Donkeys, Valerie van The Cretins, Valerie van Jean-Luc Ponty, Valerie van Major Accident, Valerie van Babybird, Valerie van Peter C. Johnson, Valerie van Brothers Firetribe, Valerie van Through The Woods, Valerie van Mark Andes en Valerie van The Mighty Diamonds.

Valleri van The Monkees,

Vanessa van Bananafishbones, Vanessa van Shakin’ Stevens,

Velouria van The Pixies,

Venus van Shocking Blue, Venus van Frankie Avalon, Venus van Television,

Vera van Pink Floyd,

Verna Lee van Joe Morris,

Veronica van Elvis Costello, Veronica van Cornelis Vreeswijk,

Victoria van The Kinks,

 

De letter W

 

Dit W-meisje heeft een merkwaardige link – je zou kunnen zeggen: associatie –  met David Crosby. Die maakte in 1964 deel uit van The Inner Tubes, een voorloper van The Association. Ruthann Friedman was een aspirant singer-songwriter die via de psychedelische scene rond Jefferson Airplane bevriend raakte met Crosby. En het was in diens huis waar ze Windy schreef; gretig opgepikt door The Association voerde het nummer de Amerikaanse hitlijst aan tijdens de ‘Summer of Love’ van 1967. Op die hit is Friedman te horen, ze is de vrouwelijke stem in het outro. In 1969 bracht ze haar eerste en enige album uit, Constant Companion. Windy is gecovered door talloze acts, met als bekendste versie die van jazzgitarist Wes Montgomery. De krankzinnigste cover is van de Afro-Amerikaanse jazzmuzikant annex doedelzakblazer Rufus Harley.

 

 

Meer W:

Wanda van Paolo Conte,

Wendy van B.J. Thomas, Wendy van Beach Boys en The Descendants, Wendy van Paul Desmond,

Wilhelmina van Thunderclap Newman, Wilhelmina van Peter Hammill,

Willie Mae van Big Bill Broonzy, Willie Mae van Professor Longhair,

Wilma Lou van Bobby Dare,

Windy van The Association, Gary Lewis & The Playboys, Wes Montgomery, Cal Tjader, The Lettermen, The Ventures, Andy Williams, Astrud Gilberto, Bud Shank, Billie Paul, Willie Mitchell en Rufus Harley, Windy van Gene Krupa, Windy van Paul Gayten, Windy van Astor Piazzolla, Windy van Paul Mauriat,

 

De letter X

 

De X is een lastige letter. In het Grieks staat hij voor de ‘ks’, in het Spaans voor de stemhebbende tegenhanger van de harde (stemloze) Hollandse keelklank ‘ch’. In die hoek zijn de meeste X-meisjes te vinden, zoals deze ode van de Italiaanse wave-band Diaframma aan de beroemdste Nederlandse in Amerika, althans in de jaren zeventig. En meisjesnamen inclusief familienaam mogen, volgens de spelregels.

 

 

Meer X: Xeña van Barry Hay,

 

De letter Y

 

Marshall Crenshaw heeft veel liedjes over meisjes geschreven en verschillende met een meisjesnaam als titel. Deze, over het meisje bij het raam, springt er uit. Het nummer, niet het meisje.

 

 

 

Meer Y:

Yolanda van Bobby Bland, Yolande van Pablo Milanes, Yolanda van Kangen Band, Yolanda van Larry Moreno,

Yoko van Papa Wemba, Oh Yoko! van John Lennon,

Yvette van Stan Getz,

 

De letter Z

 

Zoë, Zoé, Zoe, Zoey, Zooey, Zowie—het is dezelfde meisjesnaam, Grieks voor ‘heilige’ en Byzantijns van oorsprong. In de jaren tachtig inspireerde het de Canadese synthipoppers Eight Seconds.

 

 

Meer Z:

Zanna van Luc van Acker & Anna Domino,

Zannalee van Prince,

Zarina van Rex Gildo,

Zoe van Verdena,

Zoe Jane van Staind,

 

ABC van de serenade, deel 1 (A-G)
ABC van de serenade, deel 2 (H-L)
ABC van de serenade, deel 3 (M-S)

 

 

Geef als eerste reactie