The Police op weg naar wereldsucces

Reggaerock pioniers The Police verkennen de zes continenten. Na veertig jaar is het verslag van hun 1980 wereldtournee uit op digitale beelddragers.

Rare band was het, The Police. Uniek ook: een fretloze bassist die op de eerste tel speelt, een drummer die vooral rimshots tikt en een gitarist die zijn snaren laat klinken als een synthesizer; ze zingen alle drie. Een powertrio dat uitblinkt in nuance. Met onwaarschijnlijk catchy liedjes. De meeste geschreven, en gezongen, door bassist Sting.

De kruisbestuiving van reggae en rock, in 1977 ingezet door punk, heeft de populaire muziek blijvend beïnvloed en geen beter voorbeeld dan The Police (en in Nederland Doe Maar). Ze zouden begin jaren tachtig uitgroeien tot de populairste band van de planeet. Maar zover was het nog niet toen het trio eind 1979 vertrok voor een tournee langs alle continenten behalve Antarctica, letterlijk een wereldtournee.

Pre-MTV

Dat was nog niet eerder vertoond. En het meest bijzondere: The Police was op dat moment nog geen wereldact. Ze hadden twee albums uit, een paar hits op hun naam, maar stadionconcerten waren de natte droom van manager Miles Copeland. Toen Queen in 1981 door Zuid-Amerika toerde, was die groep al jaren een fenomeen. The Police had de primeur, als onderdeurtje.

De zin voor avontuur die de muziek van The Police kenmerkt, typeert ook hun aanpak om zich in de kijker en op de kaart te spelen. MTV bestond nog niet en optreden, vooral heel veel optreden, op zoveel mogelijk plekken, was hun manier om aandacht te trekken. Zo hadden ze in 1978 Amerika voor zich gewonnen.

 

The Police – Message in a Bottle (Today’s World Disco, Hong Kong, 1980)

 

De tournee langs Japan, Hong Kong, Australië, Egypte, Griekenland, Frankrijk, Zuid-Amerika en de States werd vastgelegd door een camerateam, voor zover drummer Stewart Copeland niet filmde of gitarist Andy Summers fotografeerde. In 1982 verscheen het reisdocument annex concertverslag als Police Around The World op video en laserdisc.

Zwembroeken

Het is geen schokkende documentaire. Er is geen context, er wordt niets uitgelegd. We zien drie geblondeerde mannen – of eigenlijk één man en twee jongens – à la The Beatles in Help clownen op exotische plekken als de piramides van Egypte en de pampa’s van Argentinië; Andy Summers laat zich in Japan deegrollen door een volvette sumoworstelaar. Het zijn vakantiekiekjes, voorzien van eigen muziek. In 1980 hadden ze hele andere zwembroeken, leren we.

Veertig jaar na verschijning is Police Around The World beschikbaar op dvd en blu-ray, vergezeld van niet eerder uitgebrachte live opnamen, naar keuze op cd of (blauw) vinyl. Kijkers die zijn gewend aan breedbeeld, zullen mogelijk schrikken van de ouderwetse 4:3 beeldratio (het tv-scherm van weleer), maar beeld en geluidskwaliteit zijn opgepoetst naar hedendaagse standaard.

De documentaire van 63 minuten is aangevuld met een viertal live-nummers, uit Kyoto, Japan en een zweterige discotheek in Hong Kong. Yoho ho ho.

 

Police Around The World (op Betamax)

Geef als eerste reactie