
Het antwoord op corona: de werkelijkheid als script
De coronapandemie is voor technocraten, de priesters van de maakbare samenleving, een geschenk uit de hemel. Hun modellen dicteren het leven. Lees meer …
De coronapandemie is voor technocraten, de priesters van de maakbare samenleving, een geschenk uit de hemel. Hun modellen dicteren het leven. Lees meer …
Hoeveel minuten per dag kleven jouw ogen aan een beeldscherm? Hoeveel apps telt jouw smartphone? Hoeveel maken die je wijzer? Lees meer …
Geloof in technologie is de overtuiging achter de leer van de maakbare wereld. Maar wie teveel in technologie gelooft, zet zichzelf buiten spel. Lees meer …
Kunstmatige intelligentie komt er aan. Nee, is er al. Hoe ga je daar mee om? Een persoonlijke reactie. We kunnen ons maar beter schrap zetten. Lees meer …
Niet zo lang geleden was de toekomst een avontuur. Een halve eeuw na de space race is risicomijdend gedrag de norm geworden. Lees meer …
De robot staat voor de deur en zal ons leven omgooien. Wat is waar en niet waar in de schimmige wereld van de computersimulatie? Lees meer …
Ready Player One is de Harry Potter van de sciencefictionromans. Het video games boek doet alsof technologie geen stroom nodig heeft.
Een overdaad aan signaal resulteert in ruis. Teveel communicatie leidt tot verwarring en uiteindelijk hysterie. Daar is een eenvoudige remedie voor. Lees meer …
Silicon Valley is een sekte die de ideologie van Ayn Rand aanhangt. De moraal: weg met de samenleving, alles voor het individu. Lees meer …
Wat doe je als je én een drukke baan én kinderen hebt en ook nog probeert om een beetje te leven? Dan schaf je een stofzuigrobot aan. Lees meer …
De iPod fungeerde voor Apple als het Paard van Troje: de verleidelijke trofee waarmee de macht van de muziekindustrie werd overgenomen door Silicon Valley. Lees meer …
Het resultaat van een eeuw mediaconsumptie is dat we de angst voor het witte doek hebben ingeruild voor een obsessie met beeldschermen. Lees meer …
De prijs van dagelijkse producten is een van de laatste zekerheden. De supermarkt wordt als de beursvloer dankzij analyse van persoonsgegevens. Lees meer …
De uitgever van de toekomst voorspelt het succes van zijn boeken met behulp van algoritmes en statistiek. Het draait om cijfers, niet om letteren. Lees meer …
De slimme bril moet de flops van smartwatch en virtuele realiteit doen vergeten. Technologie plaatst zich letterlijk tussen mens en werkelijkheid. Lees meer …
De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken, geïntroduceerd in Antwerpen, verbindt de stad. Lees meer …
Sommige futurologen en wetenschappers dichten kunstmatige intelligentie (AI) menselijke kwaliteiten als emotie en intuïtie toe. Is dat realistisch? Lees meer …
En daarmee doet The Circle precies het tegenovergestelde van de tech-reuzen uit Silicon Valley die fictie als waarheid presenteren. Lees meer …
Is er een recept voor hitparade-succes? Kunnen algoritmes toekomstige sterren creëren? Volgens evolutiebioloog Armand Leroi is creativiteit voorspelbaar. Lees meer …
De meest geraffineerde kritiek op de virtuele wereld van marketing en vermaak komt uit de virtuele wereld van marketing en vermaak. Het heet Gorillaz. Lees meer …
De Chinese miljoenenstad Shenzhen is voor hardware wat Silicon Valley is voor software. Het heeft als motto: alles wat u bedenkt, maken wij beter na. Lees meer …
Cyborgs zijn een idee uit de jaren zestig. Wie wil er sleutelen aan een gezond brein en welk probleem wordt daarmee opgelost? Lees meer …
Marketing en mediatechnologie spinnen de wereld in een cocon van illusies. Alleen door daar uit te breken word je een vlinder. Lees meer …
Er slaapt een worm in het wereldwijde internet. Als hij wordt gewekt gaat er een digitale atoombom af. Stuxnet is geen fictie, maar feit. Lees meer …
Technologie verandert de wereld en wij veranderen mee. De geschiedenis van de populaire muziek in de twintigste eeuw illustreert dat principe. Lees meer …
Een week nieuws leert dat digitale slimme technologie niet altijd aan mensen is besteed. We zijn er niet slim genoeg voor. Lees meer …
Storing op de lijn is niet handig. We leven in tijden van overvloed, maar een overdaad aan informatie en technologie werkt als ruis. Lees meer …
Wandelen is gezond. Het houdt het lichaam fit en de geest gezond. Het verheldert de blik op de werkelijkheid en wakkert de creativiteit aan. Lees meer …
Wie zijn emoties verstikt, verliest uiteindelijk zijn verstand. Dada is het antwoord op gaga, een wereld uit het lood. Lees meer …
Marketing heeft het idee van ambacht en ‘do it yourself’ overgenomen van de hipster. In het digitale tijdperk is nep is het nieuwe authentiek. Lees meer …
Meer communicatie betekent ook meer ruis. Voor een heldere boodschap geldt: minder is meer. Wie een signaal eindeloos versterkt, eindigt met ruis. Lees meer …
Nepnieuws op sociale media presenteert fantasie als feiten en verstoort aldus de consensus over wat de werkelijkheid is. Het is het woord van het jaar. Lees meer …
Het spreadsheet-denken heeft zijn beste tijd gehad. Het ziet alleen zijn eigen, virtuele werkelijkheid en negeert de belhamel. Lees meer …
iDisorder is de term van psychologen voor gestoord gedrag dat wordt gefaciliteerd door digitale media, de smartphone voorop. Hij stimuleert verslaving. Lees meer …
De vliegende auto gaat het fileprobleem oplossen, meent een softewareboer uit Silicon Valley. Met de derde dimensie kunnen we meer doen dan omhoog kijken. Lees meer …
De vergelijking van Drake maakt een schatting van het aantal buitenaardse beschavingen. Wat zijn de bijwerkingen van technologie? Lees meer …
Digitale technologie gaf ons online vermaak en de doodsbedreiging als sociale groet. Biotechnologie belooft meer, tissue regeneration bijvoorbeeld. Lees meer …
Technologie heeft infectieziektes bestreden en ons naar de maan gebracht. Maar het succes van technologie heeft ook een probleem gecreëerd: overbevolking. Lees meer …
Computers zijn het product van verstand en verbeelding. Hun superieure rekenkracht vult het menselijke verstand aan, maar creatief zullen ze nooit worden. Lees meer …