Klassiek album: Calvin Harris – I Created Disco

Calvin Harris

Calvin Harris klonk op zijn debuutalbum I Created Disco als het jeugdige neefje van Daft Punk. Tien jaar later is hij de grootste ster van de dansmuziek.

Calvin Harris in december 2007: “Ik verwacht weinig.” Wist hij veel dat dat hij vijf jaar later de beste betaalde deejay ter wereld zou zijn, goed voor dik zestig miljoen dollar per jaar. En vervolgens het vriendje zou worden van ’s werelds populairste popzangeres. Nee, niet Adele, Taylor Swift.

Op 15 juni 2007 verscheen in Engeland het debuutalbum van de Schot, I Created Disco. In Nederland lag de plaat op 14 januari 2008 in de winkel, toen Harris met vierkoppige band optrad tijdens het Noorderslag festival. I Created Disco viel op door zijn aan de jaren tachtig refererende electro-geluid en zijn humor. Maar niemand kon vermoeden dat het de start zou vormen van de meest glansrijke muzikale loopbaan van de afgelopen tien jaar.

De wapenfeiten zijn nauwelijks te tellen. Een greep: zijn vierde album, Motion uit 2014, leverde in Engeland negen Top 10-hits op, meer dan Michael Jacksons Thriller; de eerste Britse artiest die via Spotify meer dan een miljard keer werd gestreamd; drie jaar op rij, van 2012 tot en met 2014, de best verdienende deejay van de planeet.

Calvin Harris is een van de Europese dance-producers die verantwoordelijk zijn voor de doorbraak van clubmuziek in Amerika. Daarmee zou de ;populariteit van het genre een enorme vlucht nemen, al menen sommigen: creatieve duikvlucht. Dat was in 2007 allemaal nog toekomst. “Ik verwacht weinig.”

Dumfries

Zijn eerste apparatuur kocht hij met geld verdiend is een visfabriek. Hij maakte jarenlang in alle stilte tracks in zijn thuisstudio in het Schotse provinciestadje Dumfries. Zijn voorbeelden en inspiratie hoorde hij via de radio, in Dumfries zijn geen clubs. Dat relatieve isolement bracht hem een eigen geluid.

Calvin Harris (van 17 januari 1984) in 2007: “Er komt veel muziek uit, maar meestal is het niet helemaal wat ik zelf graag hoor. Daarom ben ik het zelf maar gaan maken.”

“Dumfries is klein en groen. Er zijn een paar fabrieken en veel winkels. Als je een interessante baan zoekt, zul je moeten vertrekken. Er zijn nauwelijks clubs en veel verveelde mensen. Er is een indierock scene, maar nauwelijks dansmuziek.”

“Zelf maak ik dansmuziek, maar ik luister ook naar andere soorten muziek. Ik hoor graag dansmuziek met melodieën. Het goede van dansmuziek is dat je makkelijk elementen van andere genres kunt verwerken in een eigen track. Je kunt er zowel disco als indierock in verwerken.”

Baslijn

I Created Disco is een echo van de muziek die Daft Punk en Madonna-producer Jacques Le Cont alias Stuart Price tien jaar daarvoor maakten. Dansmuziek die knipoogt naar de jaren tachtig: geen techno, al helemaal geen house, maar electro.  Die stijl deelt zijn wortels met wat later hiphop is gaan heten en daarom zal het geen toeval zijn dat hiphopproducer Timbaland een voorname inspiratiebron was. “Hij is al jaren mijn muzikale held,” aldus Harris in 2007.

Harris’ debuutalbum is onbevangen, wil niets bewijzen en heeft humor. Het titelnummer persifleert de grootspraak van muziekproducers, in de single The Girls die aan het album voorafging belijdt hij zijn liefde voor alle vrouwen, en in de clip bij debuutsingle Acceptable In The Eighties neemt hij de mode van de jaren tachtig op de hak.

Merrymaking at My Place lijkt een variant op Daft Punk is Playing in My House van het New-Yorkse LCD Soundsystem. “Alleen de tekst,” aldus Harris. “Meestal begin ik met een baslijn en daar voeg ik dingen aan toe. Zo werk ik meestal, al heb ik geen vaste formule. Maar de meeste nummers beginnen met een baslijn.”

Archetype

Met zijn latere succes in gedachten lijken sommige tracks voorspellende waarde te hebben. De Schot heeft disco weliswaar niet uitgevonden, maar stond mede aan de wieg van EDM (Electronic Dance Music), de naam waaronder clubmuziek populair werd in Amerika. In de track Vegas gaat hij met ‘vrienden, vriendinnen en pillen’ naar Las Vegas; daar zou hij vijf jaar later exclusief in de Encore Beach Club, Surrender en XS Nightclub draaien.

In 2007 zag Calvin Harris zijn debuutalbum als een verzameling losse tracks, hij wilde daarna een echt album maken. Die volgden: Ready For The Weekend (2009), 18 Months (2012), Motion (2014), alle goed voor goud. Maar die ‘verzameling losse tracks’ heeft hij nooit meer overtroffen. Je ziet het vaker, muzikanten (of filmregisseurs) die hun interessantste werk vroeg in hun loopbaan afleveren. I Created Disco is het archetype.

 

Calvin Harris – I Created Disco

Geef als eerste reactie