Steve Aoki slaapt pas wanneer zijn licht uitgaat

Steve Aoki verpersoonlijkt de ontwikkeling van EDM (Electronic Dance Music). Grootschalige dance-evenementen zijn kermis geworden.

Steve Aoki (1977) is een moordgozer. Supersterdeejay die geld steekt in het onderzoek naar de preventie en behandeling van Alzheimer. Baas van een florerend entertainmentbedrijf die het liefst met anderen samenwerkt. Waaghals met een groot hart. Iedereen beaamt dat Steve Aoki een bron van positieve energie is.

De hardst werkende man in de wereld van de elektronische dansmuziek heeft voor augustus 2017 niet minder dan 23 optredens in zijn agenda staan. Hij is alom aanwezig op de grote Europese dancefestivals en vliegt tussendoor met zijn privéjet naar Mexico en Las Vegas, om op tijd terug te zijn voor de gig die wacht in Ibiza. Hij staat in het Guinness Book of Records als de deejay met het grootste aantal vliegkilometers.

Steve Aoki is 24 uur per dag Mr. Entertainment, aldus de invloedrijke BBC-radiodeejay Pete Tong. Voor zijn fans is hij dat zeker. Hij maakte naam als deejay door de clown uit te hangen. Opent zijn deejaysets met het smijten van een forse roomtaart naar het publiek. Of duikt in een opblaasboot de mensenzee in.

Ster van Tomorrowland

Zijn vader was ook een waaghals. Rocky Aoki was een Olympisch gekwalificeerde worstelaar die begin jaren zestig naar New York emigreerde en daar een keten van Japanse grillrestaurants begon, Benihana. Met zijn kapitaal financierde hij gevaarlijke hobbies. Hij vloog met een ballon over de Stille Oceaan van Japan naar de Amerikaanse westkust. Rocky’s wens om de snelste man ter wereld op het water te zijn koste hem in 1979 bijna het leven, toen zijn speedboot in de baai van San Francisco crashte.

Rocky was een marketinggenie. Hij bracht de kermis naar de keuken en omringde zich met beroemdheden. Steve Aoki heeft eveneens flair voor het genereren van gratis publiciteit, zie de taarten. Hij heeft van de deejay een kermisattractie gemaakt. Hij is al een aantal jaren de vaste afsluiter van ’s werelds grootste dance-evenement, Tomorrowland, als stipje in het immense podiumdecor, dertig meter boven de mensenmassa.

In Nederland – waar dance als kermis zo ongeveer is uitgevonden – kent men Steve Aoki ook. Zijn meest recente track is een coproductie met het Rotterdamse Yellow Claw. Eerder maakte hij verschillende nummers met zijn vriend Afrojack. Met hardstyle-producer Headhunterz (Willem Rebergen) fabriceerde hij de kraker The Power of Now. Laidback Luke zat met hem in de studio. Chocolate Puma (houselegendes René ter Horst en Gaston Steenkist, alias The Goodmen) brachten verschillende tracks uit op Aoki’s label Dim Mak.

 

Steve Aoki & Afrojack feat. Bonnie McKee – Afroki

 

Van punk naar electro

Dim Mak begon in 1997 als onafhankelijk platform voor hardcore, de Amerikaanse Westkustversie van punk. Steve Aoki, opgegroeid in Longbeach, Californië, organiseerde als student sociologie (hij heeft tevens een graad in vrouwenstudies) onder de noemer Pickle Patch optredens van hardcore bands in zijn studentenwoning. Dat herhaalde hij met de Dim Mak Tuesdays, wekelijkse clubavonden in LA. Daar evolueerde hardcore tot electroclash, de elektronische variant van punk. Steve Aoki is de man die electro naar Amerika haalde.

Het was Bloc Party, de Engelse post-punk band, die het jaren tachtig wave-geluid uit Europa in 2003 bij Aoki introduceerde. Die verspreidde vervolgens hun album in Amerika en ging deejayen. En bracht daarop een stoet nieuwe bands met een punk en wave-geluid (Klaxons, Battles, MSTRKRFT, The Kills, The Rakes) naar de platenrekken. Oaki wist het toen uiteraard niet, maar hij was zijn tijd vooruit.

In 2009 was Steve Oaki nog onbekend genoeg om te prijken op het affiche van de Haarlemse club Patronaat, toen die het zilveren jubileum vierde. Dat jaar maakte elektronische clubmuziek de sprong over de Atlantische Oceaan, van Europa naar Amerika. Daar ging het een monsterverbond aan met hip hop en kreeg een andere naam, EDM (Electronic Dance Music). Voor Steve Aoki was het olie op een smeulend vuur. Hij werd de held van de scene, compleet met privéjet. En taarten.

 

Best of Steve Aoki mix

 

Verslaving

Een vriendin meent dat Steve Aoki er niet tegen kan om alleen te zijn. Vandaar dat moordende werkschema, die oneindige reeks collaboraties. Hij is opgegroeid met de tough love van een vader die er vaker niet dan wel was. Rocky had de prioriteiten van het leven helder op een rijtje. Eerst business. Dan gezondheid. En daarna familie. Steve adoreerde zijn vader, die in 2008 overleed. Zijn gedrevenheid is niet alleen erfelijk bepaald, hij wil zich bewijzen voor pa.

Steve Aoki is een adrenalinejunkie, zeggen zijn vrienden. Net als zijn vader eertijds zoekt hij ter ontspanning het gevaar. Hij doet aan cliff diving, sky diving en snowboarden. Dat laatste zit hem als voormalige skatepunk in het bloed. De hang naar thrills achtervolgt hem ook op het podium. Van dance-evenementen heeft hij een spektakelshow gemaakt.

En hij was, net als pa, een liefhebber van drank. Volgens zijn manager heeft hij een verslavende persoonlijkheid, hij ruilt de ene verslaving in voor de andere. De fles heeft hij laten staan nadat zijn beste vriend DJ AM (Adam Goldstein) op 28 augustus 2009 aan een overdosis was overleden (nadat hij een jaar eerder heelhuids uit een neergestort vliegtuig was gekropen). Nuchter kan hij het ook.

De nieuwe verslaving heet succes. Hij ging pas na zijn dertigste geld verdienen en hij zag hoe hij door omstandigheden naar de top van de EDM-golf werd geduwd. Hij is iemand, mede dankzij zijn social skills en zijn aanleg voor marketing. Hij heeft invloed; Eric Garcetti, de burgemeester van Los Angeles, mag hij een vriend noemen. Ontspannen kan hij echter niet, in 2015 deed hij driehonderd gigs. Nu het goed gaat kan hij zijn tijd niet aan slaap besteden, zegt hij zelf.

Pete Tong, de BBC-radiodeejay, meent dat Steve Aoki de evolutie van EDM verpersoonlijkt. Van anonieme clubmuziek maakte hij een spektakelstuk dat cirkelt rond gefêteerde clowns. Het gaat niet langer om de muziek, maar om het personage dat die muziek verkoopt. Klassieke marketing, wat muziek betreft. Maar revolutionair als het om lifestyle draait. Het begon met chefkoks in de keuken, de Jamie Olivers van deze wereld, en heeft nu het dance-evenement bereikt. Hij doet het omgekeerde van zijn pa. Ook dat is Steve Aoki.

 

Trailer I’ll sleep when I’m dead (documentaire)

Geef als eerste reactie