Het ABC van de serenade, deel 2 (H-L)

De serenade als lokroep. Al lang voor Schubert toonden mannen via muziek hun affectie voor vrouwen. Pop bulkt van de liedjes met meisjesnamen als titel.

Volgens het woordenboek is de serenade een muziekuitvoering (kan dus ook instrumentaal zijn) die buitenshuis wordt opgevoerd voor iemand die binnen luistert. Traditioneel is dat een man buiten en binnen een vrouw. De hitlijsten zijn niet overstroomd door same-sex ballades, maar wat niet is kan nog komen.

Muzikale odes aan beminnelijke meiden, het lijkt een afgegrazen weide. Op die meent, het gras voor gemeenschappelijk gebruik, groeien kale plekken snel dicht. Hartstocht is van alle tijden en weinig beroert het gemoed als de zangstem van het andere geslacht.

Liefde is het populairste onderwerp van de populaire muziek en daarbinnen zijn liedjes voor en over beminden het meest gevierd. Geen gebrek aan liederen met meisjesnamen als songtitel. Het onderstaande overzicht is verre van volledig.

De spelregel is simpel: de meisjesnaam – eventueel met familienaam – is de titel, niets minder en vooral niets meer. Dus titels waarin meisjesnamen naast andere tekst voorkomen, als in The Wind Cries Mary, Hello Mary Lou, Along Comes Mary, Bony Maronie of Sweet Lorraine, vallen af.

 

De letter H

 

De serenade kent ook een wakkere variant: de aubade. De winnaar wordt beloond met—ontbijt. Aan de keukentafel.

 

 

Meer H: Haley van The Apples In Stereo, Hayley van Poppy Fardell, Hanna van Naked April, Heidi van Normaal, Heidi van Ruby, Heidi van Oliver Nelson, Heidi van Bobby Bloom, Heidi van Rex Gildo, Heleen van Noodweer, Helena van Hugo Raspoet, Helena van My Chemical Romance, Helena van Bill Haley & The Comets, Hélène van Julien Clerc, Hélène van Red Rodney, Helga van The Kinks, Henrietta van Jimmy Dee & The Off Beats, The Trashmen  en Doug Sahm, Henrietta van The Silos, Henrietta van Yeasayer, Hilda van Rob De Nijs, Hilda van Terry Adams, Hilde van Hans Vermeulen, Hillary van The Fall, Hillary van The Quick, Hillary van James Fuller en Honey van Bobby Goldsboro.

 

De letter I

 

Liefde overschrijdt grenzen, net als muziek. De in Algerije geboren Fransoos Rachid Taha pionierde door raï te mengen met rock. Dit komt van zijn 1998-album Diwân, waarop levenslust en liefde net zo moeiteloos mengen als de raï en de rock.

 

 

Meer I: Ingrid van Mike Randle, Irene van Caetano Veloso, Irene van Kayak, Irene van Mike Oldfield, Irene van De Mens, Irene van Beach House, Iris van Goo Goo Dolls, Irma van Peter Blegvad, Isabel van John Denver, Isabella van The Wailers (niet die), Isis van Bob Dylan, Ivonne van de Spaanse wavegroep Radio Futura en Izabella van Jimi Hendrix.

 

De Letter J

 

Dankzij Jane, Julie en Julia stroomt de bak met J-songs over. Een uitbijter is dit gezongen bericht van vrouw tot vrouw, een hartsklacht aan een rivale. More power to Miley.

 

 

Meer J: Jackie van Scott Walker en The Divine Comedy, Jackie van Sinéad O’Connor, Jackie van Fuxxbox, Jackie van Blue Zone, Jackie van Mark Johnson, Jackie van Tarwater, Jackie van The Vents, Jackie van Bossa Nostra, Jackie van St. Paradise, Jackie van Lambert, Hendricks & Ross, Jacqueline van Big Bill Broonzy, Jacqueline van Bobby Helms, Jacqueline van Hugh Mundell, Jacqueline van Oliver Nelson, Jacqueline van The Edgar Broughton Band, Jacqueline van Nirvana (de Britse), Jacqueline van The Durutti Column, Jacqueline van Fire Engines, Jacqueline van The Coral, Jacqueline van Franz Ferdinand, Jacqueline van James Hunter, Jade van Metro, Jade van The Mission, Jade van Maddy Prior, Jade van DJ Dara, Jade van Sometree en Jade van Corey Heart.

Jamie van Eddie Holland en Jackson 5, Jamie van Ray Parker Jr., Jamie van Weezer, Jamie van Donald Byrd, Jamie van Cindy Morgan, Jamie van STRFKR, Jamie van Emily’s Army, Jamie van Bad Ronald, Jamie van Mika, Jamie van Surrey Lane, Jamie van Girls Against Boys, Jamie van Mary Black, Jamie van Jesse Colin Young, Jamie van Barnaby Bye, Jamie Drew Neely & The Heroes, Jamie van Natalie Kawai, Jamie van Jerry Palmer, Jamie van Morris & Lace, Jamie van Rosie And Me en Jamie van Utopians.

Jan van Marvin Gaye en The Intruders, Jan van Monte Croft, Jan van Decameron, Jane van Jefferon Starship, Jane van Barenaked Ladies, Jane van Ben Folds Five, Jane van EPMD, Jane van Dead Moon, Jane van Brooks Williams, Jane van Mighty Sparrow, Jane van Golden Smog, Jane van John Wetton, Jane van The Outfield, Jane van Speed Caesar, Jane van Stereo De Luxe, Jane van Stevie Nicks, Jane van Spanky & Our Gang, Jane van Girlpool, Jane van Cerrone, Jane van Picture This, Janet van Commodores en Bobby Caldwell, Janet van Ralph Towner en Janette van Shadow.

Janice van Doll By Doll, Janice van The Associates, Janice van Skip Mahoney & The Casuals, Janice van Robin Gibb, Janine van David Bowie en Kim Wilde, Janine van Soul Coughing, Janine van Lohues, Janine van The VIP’s, Janine van Velocity, Janine van Ernest Monias & Sons, Janine van Bushido, Janine van Kingdom Come, Janine van Arthur Russell, Janine van Camille, Janine van Hank Marvin, Janine van Don Byas, Janis van Focus, Jasmin van Smokey Robinson, Jasmin van Youth Asylum, Jasmine van Sara K., Jasmine van Eden’s Bridge, Jasmine van Current 93 en Jasmine van Bud Shank & Shorty Rogers Quintet.

Jean van Matt Monro, Jeanny van Falco, Jeany van Amy Fix, Jennifer van Bobby Sherman, Jennifer Eccles van The Hollies, Jennifer Juniper van Donovan, Jenny van Janis Ian, Jenny van Chicago, Jenny van Sleater-Kinney, Jenny van The Lurkers, Jenny van John Mayall, Jenny van Laura Pausini, Jenny van American Music Club, Jesse van Janis Ian, Roberta Flack en Joan Baez, Jesse van Mother Earth, Jesse van Joan Armatrading, Jessica van Allman Brothers, Jessica van Herbie Hancock, Jessica van The Beau Brummels, Jessica van Juicy Lucy, Jessica van The Wynona Riders, Jessica van Lime Spiders, Jessica van Seals and Crofts, Jessica van Bloodrock, Jessica Lianne van Travis Silvers, Jessie van Harper’s Bizarre, Jessie van Ann Reed, Jessie van Uriah Heep, Jessie van Joshua Kadison, Jessie van Chet Atkins, Jezebel van Sade, Jezebel van Depeche Mode, Jezebel van 10.000 Maniacs, Jezebel van Joan Jett, Jezebel van The Specials en Jézébel van Edith Piaf, Everly Brothers, Frankie Laine, Vince Taylor, Herman’s Hermits en Belinda Carlisle.

Jet van Paul McCartney, Jet van Ellen Allien & Apparat, Joan van Erasure, Joan van Curved Air, Joan van Ultraviolence, Joan van Lene Lovich, Joan of Arc van Leonard Cohen, Judy Collins en Leonard Cohen & Jennifer Warnes, Joan of Arc van Orchestral Manoeuvres in the Dark, Joan of Arc van Madonna, Joan of Arc van Arcade Fire, Joan of Arc van Melvins, Joan of Arc van Low, Joanna van Scott Walker, Joanna van Kool & The Gang, Joanna van Cliff Richard, Joanna van Serge Gainsbourg, Joanna van Rick Wakeman, Joanna van Bram Vermeulen, Joanna van Alessi Brothers, JoAnna van Neal Morse, Joanne van Lil Kleine, Joelle van Art Blakey en Johanna van Iggy Pop,

Jolene van Dolly Parton (het origineel) en samen met Miley Cyrus, met Pentatonix en met Miley Cyrus en Pentatonix, en van White Stripes, The Petersens en Suzan & Freek, Jolene van Nirvana, Jolie van Roy Orbison, Jolie van Al Kooper, Jolie van Julio Idlesias, Josie van Steely Dan, Josie van Kris Kristofferson, Josie van Donovan, Josie van Dion DiMucci, Josie van Status Quo, Josie van Blink-182, Josie van John Stewart, Joy van Isaac Hayes, Joy van Mitch Ryder, Joy van Blackstreet, Joy van Teddy Pendergrass, tweemaal Joyce van Thomas Mapfumo en Joyce van Papa John Creech,

Juanita van Flying Burrito Brothers, Judith van The Cult, Judith van Serge Gainsbourg, Judith van No Joy, June van Camper Van Beethoven, June van Spock’s Beard en Flying Colors, June van Nirvana (de Engelse Nirvana uit de sixties), June van Trans AM, June van Monbootica, June van The Church, June van Apollonia, June van Mythos, June van Duke Ellington, June van Luka Bloom, June van Anthony Phillips, June van Julia Greenberg, June van Indochine, Jules van Niko, Julia van The Beatles, Julia van Chris Rea, Julia van Conway Twitty, Julia van Pavlov’s Dog, Julia van Eurythmics, Julia van The Millennium, Julia van Clifford T. Ward, Julia van Ekseption, Julia van Rubettes, Julia van The Flatlanders, Julia van Rick Wakeman en Juliana van Michael Nesmith.

Julie van The Bobby Fuller Four en Marshall Crenshaw, Julie van Damian Marley, Julie van The Levellers, Julie van Waylon Jennings en Porter Wagoner, Julie van Smokie, Julie van Take That, Julie van David Bowie, Julie van Josh Rouse, Julie van Rhiannon Giddens, Julie van Conway Twitty, Julie van Rachel Garlin, Julie van Born Crain, Julie van Nightspell, Julie van Blue Aeroplanes, Julie van Merril Bainbridge, Julie van 20/20, Julie van Ninjaman, Julie van The Blasters, Julie van Good Rats, Julie van Doris Day, Julie van Jennifer Daniels, Julie van Bambix, Julie van Don Airey, Julie van Diana Ward, Julie van Gandalf, Julie van To I Promille, Julie van Pete Francis, Julie van Charlie Ventura, Juliette van Ricky Lee Jones, Juliette van The Kicks en Juliette van Little Feat.

Justine van Don & Dewey, The Righteous Brothers en The Blasters, Justine van Julia Stone, Justine van Indochine, Justine van Bob Welch, Justine van Linda Ronstadt, Justine van Ocean Colour Scene, Justine van David Johansen, Justine van Fuxxbox, Justine van David Blue, Justine van Dalida en Justine van The Archies.

 

De Letter K

 

Kaya is een een Japanse taxusboom en een meisjesnaam die in uiteenlopende niet-westerse culturen voorkomt. Het betekent zoiets als ‘wijs kind’ en ‘zij met het mooie profiel’. Kaya is ook Jamaicaans slang voor marihuana.

 

 

Meer K: Kaley van The London, Kali van Django Wagner, Kalinka van Ivan Rebroff en Helmut Lotti, Karen van The Rip Chords, Karen van The Surfaris, Karen van The Mekons, Karen van The Go-Betweens, Karen van The National, Karen van The Horrors, Karen van Peter Belgvad, Karen van The Love Me Nots, Karin van The Cats, Karin van Herb Ellis, Karin van Thomas Brinkmann, Karina van Gavin Templeton en Karly van Brandon Wiard.

Kate van Johnny Cash, Kate van Ben Folds Five, Kate van Charlotte Gainsbourg, Kate van Linda Ronstadt, Kathleen van Townes Van Zandt, Kathleen van Josh Ritter, Kathleen van Roachford, Kathleen van David Gray, Kathleen van Gene Clark, Kathleen van Pere Ubu, Kathleen van American Music Club, Kathleen van The Blasters, Katherine van The Durutti Column, Katherine van Richard ‘Groove’ Holmes, Katherine van Steve Riley, Katherine van John the Baptist, Katherine van The Rosemarys, Katherine van Ben E. King, Katinka van De Spelbrekers en Neerlands Hoop in Bange Dagen, Katja van Cantoma, Katusha van Nat King Cole, Kaya van Sumo en Kayleigh van Marillion.

Kiara van Bonobo, Kiki van Link Wray, Kim van Ryan Adams, Kim van Eminem, Kim van Steve Hackett, Kim van Charlie Parker, Kim van Byron Lee, Kimberly van Patti Smith, Kirsten van The Heaves, Kirsten van Bill Perkins, Kitty van Cat Stevens, Kitty van The Presidents of the United States of America, Krista van Beth Cahill en Kyra van Jill Salkin.

 

De letter L

 

Sinds 9 mei 2020 is het onrustig in walhalla. Sommige inkoppertjes moet je gewoon inkoppen.

 

 

Meer L: Laetitia van Alain Delon, Laetitia van E Nomine, Lana van Ray Orbison en The Velvets, Lana van The Beach Boys, Lana van Mungo Jerry, Lana van Tangerine Dream, Larissa van Thomas Anderson, Laura van John D. Loudermilk, Laura van Tom Jones, Laura van Frank Sinatra, Laura van Matt Monro, Julie London  en Nat King Cole, Laura van Billy Joel, Laura van Branford Marsalis, Laura van Johnny Hallyday, Laura van Bat For Lashes, Laura van Scissor Sisters, Lauren van Steve Blackwood, Lauren van Benny Anderssons Orkester, Lauren van Killing Phantoms, Layla van Derek & The Dominoes, Charlie Daniels Band en John Fahey, Lea van The Cats, Lea van Toto, Lea van Bombenga & Vox Africa, Lena van Ute Lemper, Lena van 2 Belgen, Lena van BAP, Lena van Pur en Nena, Leonie van Frankie Cosmos, Leonora van Hercules & Love Affair en Letitia van Davey Yarborough.

Lia van Julio Iglesias, Lia van Daniel Ho, Lianne van Kepano Green, Lieke van Three Winters, Lieve van Marlene Kuntz, Lili van Arno, Lili Marleen van Lale Anderson en Marlene Dietrich, Lillian van Link Wray, Lillian van Nat King Cole, Lillie van Milt Jackson, Lillie van Cannoball Adderley, Lillie van The Residents, Lillie Mae van Smiley Lewis, Lillie Mae van Bobby Womack, Linda van Adam Wade en Jan & Dean, Linda van 3 Mustapha 3, Linda van Frank Boeijen Groep, Linda Linda van Tee-Set, Linda Paloma van Jackson Browne en Bruce Springsteen & Patti Scialfa, Lindsay van Elliott Brood, Lindsay van Anthony Phillips, Lindsay Lohan van The Mudd Band, Lindsey van The Fortunes, Lindsey van Deliverance, Liona van Gene Clark, Lisa van Jeanne Black, Lisa van David Sanborn, Lisa van Lita Ford, Lisa van Willie Bobo, Lisa van Cannonball Adderley, Lisa van The Easybeats, Lisette van Quicy Jones, Lita van Sam Manning en Liza and Louise van NOFX.

Loberta van Bobby Marchan, Lois van Stevie Wonder, L.O.I.S van DJ Melvin, Lois van In Stereo, Lois van August Grimm, Lois van Extince, Lorrainne van Legend, Lorraine van Dizzy Gillespie, Lorraine van The Bonnevilles, Lorraine van Toto, Lorraine van Bad Manners, Lorraine van Ornette Coleman, Lorraine van Jackie Maclean, Lorraine van Mark Farner, Lorraine van Explaner, Lorraine van Buddy Covelle, Lorraine van Darryl Lee Rush, Lorraine van Stage Dolls, Lorrentine van Clan of Xymox, Lotte van Thomas Brinkmann en Lotte van Goblin.

Lola is wellicht de meest gebruikte meisjesnaam, het archetype van de erotisch geladen vrouw. Lolaliedjes zijn een verhaal apart, met die van The Kinks als bekendste en meest gecoverde. Er zijn tevens diverse doowop Lola’s. De naam is vooral populair in Spaanstalige gebieden. Portugese Lola’s zijn er ook. En Italiaanse, Franse, Duitse, Afrikaanse, Finse. En Nederlandse, inclusief een schuine Kinks-cover.

Lola van The Kinks, The Kinks (instrumentaal), Don Fardon, Madness, The Raincoats, Cud, Robbie Williams, Jacqui Naylor, Natural Born Hippies, Niels Geusebroek en de Nederlandstalige variant van DJ Crew, Lola van The Coasters, Lola van Chrisma, Lola van Superbus, Lola van Mika, Lola van Miguel Mateos, Lola van Jeanne Mas, Lola van Chayanne, Lola van Pablo Ruiz, Lola van Chris Smither, Lola van Chico Buarque, Lola van Noir Désir, Lola van Bandera, Lola van Buckingham Nicks en Rusty Wier, Lola van Me’Shell Ndegeocello, Lola van La Lupe, Lola van Hot Ice, Lola van Q Banito, Lola van Prozac+, Lola van Mijares, Lola van Diamond Youth, Lola van Los Pinkys, Lola van Giordana Angi, Lola van Anthony Hidalgo, Lola van Latex Empire, Lola van La Derecha, Lola van Clara Becker, Lola van The Velvet Angels, Lola van The Sacados, Lola van DJ Nu-Mark & Pomo, Lola van Los Brincos, Lola van Headcase, Lola van Los Roland’s, Lola van Alfio Origlio en Lola van Los Nandez.

Lola van Raffaella Carrà, Lola van Duoteque, Lola van The Gaylords, Lola van The Rubettes, Lola van Tildo Muxart, Lola van Jackiem Joyner, Lola van Michael Stuart, Lola van Toño Rosario, Lola van Chandra Simmons, Lola van Plastic Venus, Lola van Triple Whip, Lola van Ted E. Fame, Lola van Iggy Azalea, de Nederlandstalige Lola van Johnny Blenco, Lola van Bezel & Sodaak, Lola van Pastora, Lola van Moneda Dura, Lola van Lech Janerka, Lola van Valentin Evizalde, Lola van Miligram,  Lola van Eebz, Lola van Kinderkoor Prettig Weekend (over een hond), Lola van Danilo Mole, Lola van Chad Smith’s Bombastic Meatbats, Lola van Izia, Lola van Ernesto Djéjé, Lola van Salvatore Adamo, Lola van Hjörtur, Lola van Madame Guillotine, Lola van Patrick Saussois, Lola van Grey City Passengers, Lola van Bise de Buse, Lola van Manzanita, Lola van Bajm, Lola van Josef Laufer, Lola van Hector, Lola van Echo, Lola van Smash Thirteen, Lola van Orlando Contreras en Lola Lola van El Elyon. En dat is nog niet eens alles.

Dan is er het jongere zusje van Lola, Lolita, ook goed voor een paar dozijn liedjes.

Lolita van Wes Montgomery, Lolita van Mario Lanza, Lolita van Elefant, Lolita van Lana Del Rey, Lolita van Valentin Evizalde, Lolita van Bizzey, Lolita van Mustard Plug, Lolita van Cannonball Adderley, Lolita van Andy Summers & John Etheridge, Lolita van La Union, Lolita van Orquesta Mondragón, Lolita van Céline Dion, Lolita van Suzanne Vega, Lolita van Stereophonics, Lolita van Prince, Lolita van Johnny Hallyday, Lolita van Black Francis, Lolita van Paw, Lolita van Shifty, Lolita van Throw Me The Statue, Lolita van Jimmy Smith, Lolita van Belinda, Lolita van Miniature Tigers, Lolita van Cheap Trick, Lolita van Udo Lindenberg, Lolita van Tin Star, Lolita van Lauren Hoffman, Lolita van Sandy Owen, Lolita van Sordid Humor en Lolita van Red Meat.

Nog een mythisch L-meisje: Lorelai van Fleet Foxes en Lorelei van Ella Fitzgerald, Lorelei van Charles Trenet, Lorelei van Lonnie Donegan, Lorelei van Cocteau Twins, Lorelei van Styx, Lorelei van The Pogues, Lorelei van Wishbone Ash, Lorelei van Tom Tom Club, Lorelei van Noël Coward, Lorelei van Alison Brown, Lorelei van Theatre Of Tragedy, Lorelei van Terry Sullivan, Lorelei van The Sneetches, Lorelei van David Gray, Lorelei van Scorpions, Lorelei van Stephen Lynch en Lorelei van Clutch.

Louise van Bing Crosby en Dean Martin, Louise van John Lee Hooker, Mississippi Fred McDowell, Howlin’ Wolf, Blues Incorporated, The Yardbirds en Canned Heat, Louise van Ralph McTell, Louise van The Human League en Robbie Williams, Louise van Clan Of Xymox, Louise van John Whelan, Louise van Paul Revere & The Raiders, Louise van The Nighthawks, Louise van Jona Lewie, Louise van Pat Travers, Louise van Curt Boettcher, Louise van Salvatore Adamo, Louise van Tom Waits, Louise van Bonnie Tyler, Louise van Véronique Sanson, Louise van NOFX, Louise van The Hollies, Louise van Tom Paxton, Louise van Clouseau, Louise van Paul Siebel, Linda Ronstadt, Plainsong en Bonnie Raitt, Louise van Ian Gomm en Phil Everly

Lucille van Everly Brothers en The Hollies, Lucille van The Drifters, Lucille van Kenny Rogers, Lucille van B.B. King, Luna van Smashing Pumpkins, Luna van Tom Petty & The Heartbreakers, Luna van Los Lobos, Luna van British Sea Power, Luna van Bombay Bicycle Club, Luna van Astor Piazzolla, Luna van Ana Gabriel en Myriam, Luna Llena van Sash, Lydia van Paradise Lost, Lydia van Staid Cleaves, Lydia van Johnny Thunders, Lydia van Dean Friedman en Lydia van Jonathan Richman & The Modern Lovers.

 

ABC van de serenade deel 1 (A-G)
ABC van de serenade deel 3 (M-S)
ABC van de serenade deel 4 (T-Z)

Geef als eerste reactie