Het ABC van de serenade, deel 1 (A-G)

De serenade als lokroep. Al lang voor Schubert toonden mannen via muziek hun affectie voor vrouwen. Pop bulkt van de liedjes met meisjesnamen als titel.

Volgens het woordenboek is de serenade een muziekuitvoering (kan dus ook instrumentaal zijn) die buitenshuis wordt opgevoerd voor iemand die binnen luistert. Traditioneel is dat een man buiten en binnen een vrouw. De hitlijsten zijn niet overstroomd door same-sex ballades, maar wat niet is kan nog komen.

Muzikale odes aan beminnelijke meiden, het lijkt een afgegrazen weide. Op die meent, het gras voor gemeenschappelijk gebruik, groeien kale plekken snel dicht. Hartstocht is van alle tijden en weinig beroert het gemoed als de zangstem van het andere geslacht.

Liefde is het populairste onderwerp van de populaire muziek en daarbinnen zijn liedjes voor en over beminden het meest gevierd. Geen gebrek aan liederen met meisjesnamen als songtitel. Het onderstaande overzicht is verre van volledig.

De spelregel is simpel: de meisjesnaam – eventueel met familienaam – is de titel, niets minder en vooral niets meer. Dus titels waarin meisjesnamen naast andere tekst voorkomen, als in The Wind Cries Mary, Hello Mary Lou, Along Comes Mary, Bonnie and Clyde, Bony Maronie of Lady Eleanor, vallen af.


De letter A

Het is altijd goed om af te trappen met een inkoppertje. In dit geval Mick Jaggers zwijmellied over de wederhelft van David Bowie. Dat gelonk naar elkanders vriendinnen was de rock royalty van de vroege jaren zeventig niet vreemd. Een ander voorbeeld vinden we bij de L.

Overnieuw. Het is altijd goed om af te trappen met een verrassing.

 

 

Uiteraard stond de A vooraan toen de meisjesnamen werden uitgedeeld: Abigail van King Diamond, Ada van The National, Adriana van Deodato, Aja van Steely Dan, Alberta van Leadbelly, Albertine van Brooke Fraser, Aletta van Stanton Moore, Alexandra van The Athenians, Alice van Mott The Hoople, Alice van Joan Armatrading, Alice van Peter Hammill, Alice van Thompson Twins, Alice van The Sisters Of Mercy en Clan Of Xymox, Alice van Stevie Nicks, Alice van Avril Lavigne, Alice van Moby, Alice van Mylène Farmer, Alice van Jane Birkin, Alice van Tom Waits en Gavin Bryars, Alice van Howie Beck, Alice van Psychic TV, Alice van Siglo XX, Alice van Noir Désir, Alice van Can, Alice van Cocteau Twins, Alice van Green On Red, Alice van Da Lata, Alice van Jack Curley en Alison van Elvis Costello,

Amalia van Melody Gardot en Amalia van As One (Kirk Degiorgio), Amanda van Boston, Amanda van Waylon Jennings, Amanda van Dionne Warwick, Amber van The Residents, Amber van Banco de Gaia, Amy van Elton John, Amy van Ryan Adams, Andrea van The Sunrays, Andrea van Blue Rodeo, Angela van Toto, Angelica van Scott Walker, Angelina van het Californische folktrio The Sandpipers, Angeline van Peter Koelewijn, Angelique van André van Duin, Ann van Q65, Anna van Arthur Alexander (ook gecovered door The Beatles op hun debuutalbum). Annabel van Goldfrapp, Annabel van Ash, Annette van Paul Bley, Annie van James Blunt, Annie van Elastica, Annie van Ronnie Lane & Pete Townshend, Anouk van Elegy, Antoinette van Seals and Crofts, Arianne van Nevile Brothers, Ashley van The Dodos, Ashley van Big Sean, Astrid van The Legendary Pink Dots, Audrey van Bud Powell, Audrey van Mike Heron, Aurora van Björk, Aurora van Mike Oldfield en Aurora van Oregon en Dido, en Aya van Black Rebel Motorcycle Club.

En Angie van de Stones natuurlijk. Het origineel van Bert Jansch’s Angie is van Davy Graham; hij noemde het Anji. Het is ook gecovered door Paul Simon, op het Simon & Garfunkel-album Sounds of Silence.


De letter B

Barbara? Belinda? Brenda? Birgit? Bo? De vloer is voor Levi Stubbs en ….

 

 

Meer B: Babette van Frank Zappa, Barbara van The Temptations, Barbara Ann van The Beach Boys, Bea van Throwing Muses, Beatrix van Cocteau Twins, Belinda van Roy Orbison en Belinda van Eurythmics, Benedetta van Laïs, Bernadette van Gruppo Sportivo, Belle van Al Green, Bertha van Grateful Dead en Los Lobos, Bianca van Dean Martin, Brenda van Memphis Slim, Brenda van Duane Eddy, Brenda van Four Tops, Brenda van Jon Spencer Blues Explosion, Brenda van The Cupids, Billie Jean van Michael Jackson, Bo van Rob De Nijs, Bonnie van Supertramp en Bonnie van Big Dipper, Bonnie K van The Nice, Brandy van Looking Glass en O’Jays en Scott English , en Brigitte Bardot van The Emeralds.


De letter C

We smokkelen een beetje, knippen de verzuchting eraf en houden de meisjesnaam over. Dit is Robert Wyatts lofzang op zijn toenmalige vlam, de rebelse dochter van Britse landeigenaren, fotomodel, softporno actrice, mede-oprichter van zorgorganisatie Release, en latere muziekjournalist, punk muze, feministe en beeldend kunstenaar, Caroline Coon.

 

 

Meer C: Camelia van Bette Midler, Camilla van Noa,  Camilla van The Art Of Noise, Camilla van Thomas Fehlmann, Camille van Al Kooper, Camille van Tuxedomoon, Camille van Jason Ringenberg, Camille van Champion Jack Dupree, Carmen van Lana Del Rey en dito van Robin Trower & Jack Bruce, Toto, Stromae (naar het origineel van Bizet), Malcolm McLaren (ook met een vleugje Bizet), de Italiaanse wave-act Matia Bazar, Lush en – daar zijn ze weer – The Sandpipers, Carol van Chuck Berry (gecovered door de Stones en Tommy Roe), Carolien van Drukwerk, Caroline van Status Quo en dito van The Fortunes, Jefferson Starship, Fleedwood Mac, David Gray, Elefant, Harry Nilsson en Concrete Blonde, Catherine van P.J. Harvey en dito van de Britse gothrockers Inkubus Sukkubus, Crabby Appleton op hun debuutalbum uit 1970, The Czars en The Rosemarys, Cecelia van Simon & Garfunkel, Cecelia Ann plus Allison van The Pixies (naar het origineel van The Surftones), Carrie van Europe en Carrie Ann van The Hollies,

Cherry, Cherry van Neil Diamond, Christine van Siouxsie & The Banshees, Claire van Gilbert O’Sullivan en dito van Morphine, Jill Sobule en John Fahey, Clara van Jacques Brel en dito van Nicolas Godin (van het Franse duo Air), Taj Mahal en Ronnie Hawkins, Claudette van Roy Orbison (ook opgenomen door The Everly Brothers), Claudia van The Contours en dito van Irakere, Boz Scaggs en Bryan MacLean (van Love faam), Colette van Billy Fury, Colette van Jackie Gleason, Colette van The Durutti Column, Colette van Kevin Fahy, Colette van Orchestra Boabap, Corina van Uriah Heep, Corrina van The Grateful Dead en Corrina, Corrina van Ray Peterson en Bob Dylan, Cornelia van The Boxcars en Cynthia van Bruce Springsteen.


De letter D

Deze is veel bekender in een coverversie. Maar daarin zingt een meisje over een jongen en dit ABC gaat over jongens die meisjes bezingen. Het verschil tussen cover en origineel ? Eén letter, de E. Die komt hierna aan de beurt.

 

 

Meer D: Deborah van T. Rex, Deborah van Vangelis & Jon Anderson, Deborah van Kurkdroog, Deidre van The Beach Boys Delilah van Tom Jones en Delilah van Queen, Denise van Fountains of Wayne, Joolz en Red Rat, Desiree van The Left Banke, Strawberry Alarm Clock, Laura Nyro, Curved Air, Ben Cramer en Hoodoo Gurus, Desirée van Gilbert Becaud, Neil Diamond en Savatage, Diana van Paul Anka, Dieuwertje van Maurits Santen, Dinah van Louis Armstrong, Dionne van Prince, Dominique van Soeur Sourire (alias The Singing Nun), Donna van Ritchie Valens en Donna van 10CC en Donna van Miles Davis en Donna van The Art Of Noise, Doreen van Herman Brood en Doreen van Frank Zappa, Dorothea van Laïs.


De letter E

1968 was een goed jaar voor de orkestrale pop. Wellicht de meest onwaarschijnlijke nummer 1-hit van dat jaar kwam uit Engeland. Dramatische orkestratie, over the top vocalen, halverwege valt het tempo weg en de dansvloer stil, en met 5:30 eigenlijk (veel) te lang voor de radio. Voerde de hitlijsten aan in 17 landen, waaronder Nederland. Opvallend: Amerika bleef achter, de single kwam niet verder dan de onderste regionen van de Bilboard Hot 100. Voor de liefhebbers, dezelfde zanger nam ook een Italiaanse versie op. Voetnoot: het nummer werd in 1986 opnieuw een (Engelse) hit in een cover van The Damned.

 

 

Meer E: Edith van Big Dipper, Eleanor van Jet en The Gathering, Eleanor Rigby van The Beatles, Elenore van The Turtles, Eileen van Keith Richards en dito van Skid Row, Slim Whitman, Butch Hancock en Bing Crosby, Elisabeth van Paul Anka, Elise van Frankie Valli en Don Williams, Ellen van 10.000 Maniacs, Ellie van Klein Orkest, Elvira van Kenny Rogers & The First Edition, Emily van de Poolse band The Boogie Town en dito van Clan Of Xymox en Tony Bennett, Emma van Hot Chocolate en Little River Band, Erica van Terry Reid, Emmaretta van Deep Purple, Erin van Albert Lee, Esmeralda van Alexkid, Ester van Elefant, Esther van Phish, Kenny G en Yann Tiersen, Eva van Nightwish, Evangelina van Hoyt Axton en Arlo Guthrie, Evangeline van Matthew Sweet, Eve van Jim Capaldi en Evelyn van Bert De Coninck.


De letter F

Foor: Ferliefd en ferlaten, fan: Fannelli

 

 

 

Meer F: Fannie Mae van Duster Brown, Canned Heat en The Holmes Brothers, Fanny van The Bee Gees, Fanny Mae van Joey Dee, Dick Dale, Junior Walker, The Rolling Stones, Steve Miller Band, Blind Joe Hill en James Cotton, Famke van metalact Burnt By The Sun, Fatima van Eric Vloeimans’ Fugimundi en Fatima van Thieves Like Us, Felicia van Cornelis Vreeswijk, Felicity van Orange Juice, Fred Neill en The Wedding Present, Fiona van Lyle Lovett en Fiona van Mental As Anything, Floor van Paperclip People, Florence van The Paragons (te horen in Mean Streets van Martin Scorsese), Fran van The Beckies, France van Greatful Dead, Francesca van Roy Harper, Francine van ZZ Top, Françoise van Arno en Frederiekje van Martine Bijl.


De letter G

“Ik ben Geraldine, uw maatschappelijke hulp.” De G is goed voor een drieklapper: band, songtitel, stad van herkomst—alle drie met de G van goed. P.S. Glasvegas komt uit Glasgow.

 

 

Meer G: Gala van The Waterboys, Gaye van Clifford T. Ward, Georgia van Boz Scaggs, Georgia Rae van John Hiatt, Geraldine van The Lyres, Gertrude van Jerry Jeff Walker, Ghislaine van Haitiando, Gina van Stray Cats en Gina van Blues Traveler, Gloria van Them, Gloria van Patti Smith , Gloria van Umberto Tozzi en Laura Branigan, Grace van Supergrass en Grace van Jeff Buckley, Grace van Country Joe & The Fish en Grace van Lewis Capaldi, Greta Garbo van The Jayhawks, Guinnevere van Crosby, Stills & Nash en Miles Davis.

 

ABC van de serenade deel 2 (H-L)
ABC van de serenade deel 3 (M-S)
ABC van de serenade deel 4 (T-Z)

 

Geef als eerste reactie